perjantai 7. toukokuuta 2021

Oikeudet velvollisuuksiksi

Uhriutumista Gandhi kavahti. Hän korosti ihmisen omaa ryhtiä ja vastuuta teoistaan. Kun Gandhia pyydettiin laatimaan maailmanlaajuista ihmisoikeuksien julistusta, hän totesi, että hänen kokemustensa perusteella tarvittaisiin ennemminkin ihmisvelvollisuuksien julistus.

Näin oli lausuttu Tiede-lehden numerossa 3/2021 julkaistussa Hannu Pesosen kirjoittamassa artikkelissa Gandhi – äksy rauhan mies.

Taidan olla samaa mieltä Mohandas "mahatma" Gandin kanssa tästä, että oikeuksien ylikorostaminen ei ole kauhean tervettä. Myös ihmisvelvollisuuksiin tulee kiinnittää huomiota.

Luettuani tuon artikkelin mieleeni oli juolahtanut, että oikeudet kannattaisikin ilmaista velvollisuuksina.

Otan esimerkiksi YK:n ihmisoikeuksien julistuksen.

Esim. sen 21. artiklan ensimmäinen kohta "Jokaisella on oikeus osallistua maansa hallitsemiseen joko välittömästi tai vapaasti valittujen edustajien välityksellä" voitaisiin ilmaista tällä tavoin: "Älä riistä keneltäkään oikeutta osallistua maansa hallitsemiseen joko välittömästi tai vapaasti valittujen edustajien välityksellä."

Julistuksen viides artikla "Ketään ei saa kiduttaa eikä kohdella tai rangaista julmasti, epäinhimillisesti tai alentavasti" voitaisiin ilmaista näin: "Älä kiduta, kohtele äläkä rankaise ketään julmasti, epäinhimillisesti tai alentavasti".

18. artikla: "Jokaisella ihmisellä on ajatuksen, omatunnon ja uskonnon vapaus; tämä oikeus sisältää vapauden uskonnon tai vakaumuksen vaihtamiseen sekä uskonnon tai vakaumuksen julistamiseen yksin tai yhdessä toisten kanssa, sekä julkisesti että yksityisesti, opettamalla sekä harjoittamalla hartautta ja uskonnollisia menoja. Tämä voitaisiin ilmaista näin: "Takaa jokaisen ihmisen omatunnon ja uskonnon vapaus, joka sisältää vapauden uskonnon tai vakaumuksen vaihtamiseen sekä uskonnon tai vakaumuksen julistamiseen yksin tai yhdessä toisten kanssa, sekä julkisesti että yksityisesti, opettamalla sekä harjoittamalla hartautta ja uskonnollisia menoja."

Julistuksen 16. artiklan ensimmäinen kohta: "Täysi-ikäisillä miehillä ja naisilla on oikeus solmia avioliitto ja perustaa perhe ilman minkäänlaisia rodusta, kansalaisuudesta tai uskonnosta johtuvia rajoituksia. Heillä on yhtäläiset oikeudet avioliittoon, avioliiton aikana ja sen purkamisen jälkeen." Tämä voitaisiin ilmaista näin: "Takaa täysi-ikäisten miesten ja naisten oikeus solmia avioliitto ja perustaa perhe ilman minkäänlaisia rodusta, kansalaisuudesta tai uskonnosta johtuvia rajoituksia. Takaa heidän yhtäläiset oikeutensa avioliittoon, avioliiton aikana ja sen purkamisen jälkeen."

Ja niin edelleen.

2 kommenttia:

  1. Sanamuodoista huolimatta tuo julistus on pelkkää sanahelinää niin kauan, kuin sen takana ei ole voimaa laittaa artiklojen rikkojia ruotuun.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No joo. Näin on. Ei esivalta miekkaa turhaan kanna.

      Poista