tiistai 18. toukokuuta 2021

Google oli poistanut kymmenen blogimerkintääni, ja palautti ne myöhemmin

Lauantaiaamuna uni karisi silmistäni melko äkkinäisesti ja tehokkaasti, sillä huomasin kännykkääni vilkaistessani, että Google oli poistanut kymmenen blogimerkintääni.

Merkinnät olivat kahdesta noin viidestä blogistani.

Google sanoi suomenkielisessä viestissään, että sitä oli pyydetty tarkistamaan ao. merkintäni, ja Google (tai mikä lie) oli tullut siihen tulokseen, että ne olivat sääntöjen vastaisia. Poiston syyksi oli ilmoitettu oletettu haittaohjelmien jako.

Viesti myös sisälsi ystävällisesti linkit Bloggerin käyttöehtoihin ja Bloggerin yhteisön sääntöihin.

Noustuani ylös löysin lopulta valituskanavan, vaikka Googlen poistoviesteissä ei ollut mainittu mitään sellaisesta. Käytän Gmailin sähköpostipalvelua, ja sieltä löysin kysymysmerkin takana olevan valikon kautta kohdan Lähetä palautetta Googlelle. Otin siihen ao. työkalun avulla kuvakaappauksen yhdestä näistä sähköposteista.

Palautetekstissäni totesin, että tietääkseni en ole ao. blogimerkintöihin lisäillyt haitallista koodia ja ihmettelin myös sitä, että minulle ei ollut annettu mitään tarkempaa tietoa siitä, mitä sieltä oli muka löytynyt. Kirjoitin palautteeni varmuuden vuoksi englanniksi – ICT-alan kielitaitoni on loistava –, koska vaikka Googlella lienee suomea osaavia työntekijöitä, niin sillä lienee tuhat- tai kymmenentuhattakertainen määrä englantia osaavia työntekijöitä. Palautteeseeni näin ollen reagoitaisiin jollakin todennäköisyydellä nopeammin.

Voi olla, että palautteen annostani kesti jopa vähemmän kuin kaksi tuntia siihen, että minulle tuli viesti, että eräs teksteistäni palautetaan, koska asia on tarkistettu ja todettu blogimerkintäni olevan sääntöjen mukainen. Ehdin jo ihmetellä, että eikö muita merkintöjäni sitten palauteta, mutta seuraavassa hetkessä tuli samansisältöinen toista merkintääni koskeva viesti. Ja, pikku hiljaa tällaisia viestejä tuli yhteensä kymmenen. Kaikki poistetut merkintäni oli palautettu.

Tosin tietokoneanalfabeetihko ihminen olisi voinut hämmentyä siitä, että merkinnät eivät olleet vielä palanneet internetiin. Löysin ne Bloggerin luonnoksista. Palautin ne saman tien.

Olen miettinyt, oliko kyseiset merkintäni "ilmiantanut" fasisti vaiko oliko kyseessä tietokoneaalfabeetti, joka oli pelästynyt sitä, että hänen selaimessaan blogisivustoni näkyvät "epäturvallisina" osoitepalkin lukonkuvan kohdalla. testasin asiaa Mozilla Firefox -selaimella, ja sillä ne näkyvät "epäturvallisina". Jostain syystä Google Chromella ne taas näkyvät "turvallisina". Firefox on asiassa siis tavallaan tarkempi, vaikka sen ilmaisema "epäluottamus" johtuu pelkästään naamakuvastani, joka tietysti latautuu näkyviin aina kun blogisivuston avaa. Mutta ei se ole tietoturvauhka surffailijalle. Koska kotikoneessani on työpöytä-Linux, minulla ei ole tietoa, mitä Microsoft Edge -selain sanoo blogeistani.

Näyttää siltä, että Googlen alkuperäinen blogieni "tarkastus" oli ollut koneellinen. mahdollista on jopa, että Googlella ei edes koneellisesti ollut tarkastettu niitä, vaan poistettiin merkintöjä, koska joku oli "ilmiantanut" niitä kymmenen kappaletta.

Annan Googlelle kuitenkin kymmenen pistettä siitä, miten nopeasti se palautti merkinnät luonnoksiini siirrettäväksi takaisin internettiin.

terveisin Bloggeria yhdeksän vuotta jo käyttänyt

Ja ai niin, alla listaan nämä muutaman hetken poissa WWW:n kudelmasta olleet blogimerkintäni:

Runo- ja unikertomusblogistani:

Runoni/uneni: Uneni toivoa täynnä

Runoni: Maailma rovioksi

Runoni/uneni: Syvähenkinen sota

Runoni: Suuret lotkottaa

Uneni: Lopetin Facebook-tilini

Runoni: 3310 

Runoni: Maailmassa vallitsevat väärät luonnonlait

Mullokala seikkailee -siteeraus ja linkitysblogistani:

Tällä lesbolla on erittäin konservatiiviset parisuhdearvot 

Ruotsin liberaalipuolueen puheenjohtaja Nyamko Sabuni oli uljas ja rohkea, ja siitä häntä rangaistiin 

Nykyajan fasismia

PS. Tarkemmin ajatellen minun on vaikea ajatella, että kaikki nämä kymmenen merkintää olisivat voineet ärsyttää yhtä ja samaa ihmistä todella paljon. Ehkä Googlen automatiikka oli vain alun perin tehnyt traagisen virheen. (Tai sitten syyllinen oli ollut tietokoneanalfabeetti.)

2 kommenttia:

  1. FF antaa "epäluottamuslauseen" noista blogisivuista, mutta ei tästä sivusta. Microsoft Edge ei antanut tuosta ensimmäisestä mitään herjausta. Oletan, ettei muistakaan.
    Mene ja tiedä, miten Google on innostettu poistoihin.

    VastaaPoista