keskiviikko 8. toukokuuta 2019

Vähemmistöhallituksestako normi?

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho oli vappupuheessaan väläytellyt vaihtoehtoa normimeiningille hallitusneuvotteluissa MTV:n uutisartikkelin mukaan.

Hän ehdotti, että normimeininkiä toimivampaa olisi Ruotsissa käytössä oleva blokkipolitiikka, jolloin oikeisto-vasemmisto -akselilla lähellä toisiaan olevat puolueet muodostaisivat yhdessä hallituksen.

Hän ehdotti toisena vaihtoehtona myös vähemmistöhallitusta.

Ensimmäistä Halla-ahon ehdotusta nuivisin itse pelkästään sillä perusteella, että on olemassa muitakin poliittisia akseleita kuin oikeisto-vasemmisto. On olemassa myös mm. kansallinen etu - kansallisen edun vastaisuus -akseli. Tämä seikka tekee muuten selkeältä tuntuvasta asiasta jonkin verran epäselkeän.

Sen sijaan kannattaisin itse lämpimästi vähemmistöhallitusmallia, jota olen propagoinut jo vuosien ajan nettisivuillani.

Kun meillä on monipuoluejärjestelmä ja eduskuntavaaleissa lähes suhteellinen vaalitapa (D'Hondtin menetelmä), niin on vaikea muodostaa edes jossain määrin sopusointuista ja käsiteltävistä asioista yksimielistä enemmistöhallitusta.

Vähemmistöhallituksessa taas on se huono puoli, että varsin monessa asiassa hallitus joutuu hakemaan tukea esityksilleen oppositiopuolueiden kansanedustajilta, mikä voi olla vaivalloista. Mutta mielestäni vähemmistöhallitus olisi kuitenkin näistä järkevämpi. Mielestäni on nimittäin varsin asiallista ja oikein se, että hallitus joutuu hakemaan tukea eduskunnasta.

Itse kannatan lämpimästi monipuoluejärjestelmää.  Toivon, ettemme koskaan siirry puhtaaseen enemmistövaalijärjestelmään, joka käytännössä tuottaisi kaksipuoluejärjestelmän.

Mutta voitaisiin mennä vielä ehdottamaani pidemmälle. Mielestäni eduskuntavaalien yhteydessä voitaisiin Israelin tapaan pitää kansanäänestys pääministeripuolueesta. Ja tämä äänestys voitaisiin mielestäni hoitaa siirtoäänivaalitavalla. Tämän käyttö takaisi sen, että pääministeripuolueeksi valituksi tullut puolue omaisi suhteellisen suuren kannatuksen kansalaisten keskuudessa (ja vähemmän sitä myös nuivittaisiin).

Mielestäni hallituksen voisi muodostaa Suomessa jopa vain yksi puolue. Mutta jos siihen mentäisiin, olisi mielestäni järkevää antaa pääministerille veto-oikeus budjettilakeihin. Hänen vetonsa eduskunnan esim. 60 prosentin enemmistö voisi puolestaan kumota.

PS. Myöhemmin samana päivänä, jonka aamuna klo 7.18 tämä on julkaistu, voi tapahtua Suomessa hallituksenmuodostamista. Aikeissa on ilmeisesti ollut enemmistöhallituksen muodostaminen.

PS. klo 17.26: Kotiin tultuani reissuiltani huomasin, että SDP on yllättäen ottanut vaaleissa rankasti takkiinsa saaneen Keskustan hallitusneuvotteluihin.

2 kommenttia:

  1. Anonyymi8/5/19 23:11

    Mielenkiintoista, "uusi punamulta" on synnytysvaiheessa, saa nähdä ketkä lopulta hallituksessa ovat. Todennäköisesti kaikki neuvotteluissa olevat eli SDP, Keskusta, Vihreät, Vasemmistoliitto ja RKP.

    VastaaPoista