maanantai 12. helmikuuta 2018

Pieni vähemmistö kykenee tehokkaasti vaikuttamaan yleiseen mielipiteeseen

Olin lausunut Facebookissa 10.1.2018 seuraavaa: 
Itsesuojeluvaisto on ainakin äänestyskäyttäytymisessä mennyttä kamaa monella ihmisellä. Ehkä kyse on osittain siitä, että valtamedia on saanut uskoteltua ihmisille olevansa sama asia kuin "yleinen mielipide". Ja monet ihmisethän ovat konformisteja. 
Wikipediassa sanotaan konformismista mm. seuraavaa:]
Konformisuus tai konformismi on sosiaalipsykologian ilmiö, jolla tarkoitetaan yksilön mukautumista enemmistön mielipiteeseen, arvoihin tai käyttäytymiseen. Esimerkkinä konformistisesta ilmiöstä on pidetty esimerkiksi muotia.
Olin joitakin viikkoja sitten yllättäen törmännyt konformismiaiheeseen hyvin liittyvään Ylen uutisartikkeliin Vähemmistöllä on valtaa – Kun 10 prosenttia ihmisistä on jotakin mieltä, muidenkin mieli muuttuu.

Valtamedian eli vanhamedian toimittajia ei suomalaisista ole lähellekään kymmentä prosenttia. Mutta toisaalta he ovat merkittävässä asemassa luomassa yleistä mielipidettä. Varsinkin, koska monet ihmiset suhtautuvat vanhamedian tuotoksiin kuin Jumalan sanaan. Mm. pääministeri Juha Sipilä näyttää luottavan lujasti siihen, että vanhamedian edustajat edustavat kansaa ja ovat kansa.

Vanhamedian vaikutus on niin suuri kuin on myös sen vuoksi, että se määrää melko pitkälle siitä informaatiosta, mitä ihmiset saavat ulkomaailmasta.

Vanhamedian toimittajien arvomaailma on suhteellisen yhtenäinen. Sitä voisi verrata vaikka Hitlerin Saksan tai Neuvostoliiton toimittajakunnan yhtä yhtenäiseen arvomaailmaan. Tästä syytä vanhamedian tuottama informaatio ei ole kovin moniäänistä.

Hitlerin Saksassa monille naisillekin Hitler oli idoli. Ja luulen, että naiset ovat keskimäärin miehiä konformistisempia. Poikkeuksia on, mutta keskimäärin ainakin.

Jos naiset ovat miehiä konformistisempia, niin se johtuu siitä, että ihmislajin olemassaolon aikana naissukupuolen edustajille on yhteisen veneen keikuttaminen ollut suurempi henkilökohtainen riski. Naisille on kannattavaa esittää olevansa samaa mieltä asioista kuin kaikki muutkin.

Vanhamedian toimittajilla on Suomessa enemmän valtaa kuin tavan pulliaisilla. Ja he itse osaltaan luovat yleisen mielipiteen, eli he voivat hyvinkin olla tuon Ylen sivuilla julkaistun artikkelin kymmenen prosentin vähemmistöä vastaava joukko, joka vetää ihmisten joukkoa perässään.

Onneksi kuitenkin vanhamedian valta on jossain määrin jo murentunut. Ei ole enää niin kuin 1970-luvulla, jolloin ihmiset joka ilta asettuivat katsomaan yhdessä televisiosta Ylen pääuutislähetystä. Ihmiset yhä enemmän muodostavat maailmankuvaansa ohi sen, sosiaalisen median suosiollisella avustuksella.

2 kommenttia:

  1. Sosiaalisessa mediassa on se huono puoli, että kaikista mielipiteistä pitää valita jompi kumpi ääripää tai ainakin sinut ahdetaan jompaan kumpaan ääripäähän, maltillisuus tuntuu katoavan.

    Lisäksi sosiaalisessa mediassa ei näimmä ole mitään "pidäkkeitä", vaan vauhkoonnutaan ja vaahdotaan käytöstavat ja kohteliaisuus unohtaen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, yleensäkin internetissä voidaan laukoa mitä vain. Ihminen on siitä tyhmä. Sosiaalinen media myös keskimäärin palkitsee äkkiväärät ulostulot.

      Poista