tiistai 11. kesäkuuta 2024

Tokaisuja liberalismista ja markkinataloudesta

Liberalismi kannattaa vapautta ihmisille ennen kaikkea muuta. Mutta kaikilla ihmisillä ei ole samoja mahdollisuuksia toteuttaa vapauksiaan.

Markkinatalous toimisi parhaiten silloin, kun kaikilla kuluttajilla on sama määrä rahaa käytettävissään. Tosiasiassa kuitenkin markkinatalous tottelee joidenkin tarpeita paljon paremmin kuin toisten. Tai tämä on siis nykytilanne, joka toivottavasti paranee joskus.

4 kommenttia:

  1. Jos kaikki maailman varallisuus jaettaisiin huomenna klo 08.00 GMT tasan kaikkien maailman ihmisten kesken, olisi illalla klo 20.00 GMT jälleen rikkaita ja köyhiä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Enhän minä sanonut, että minkään valtiollisen tai ylivaltiollisen tahon pitäisi jakaa maailman rahat tasan. Sen pitää mielestäni tapahtua orgaanisesti.

      Tosiasia on, että vapaissa maissakin toisilla on enemmän vapauksia kuin toisilla, enkä nyt puhu vihervasemmistolaisista ja maahanmuuttokriittisistä toistensa vastakohtina.

      Poista
    2. Kunhan havainnollistin miksi taloudellinen tasa-arvo ei voi koskaan toteutua.

      Poista
    3. Jeh. Lopputulosten tasa-arvoa ei kannata tavoitella. Paitsi siinä tapauksessa, että on valmis hyväksymään seuraukset.

      Poista