keskiviikko 13. heinäkuuta 2022

Jumala norsuna

Oletetaan harjoituksen vuoksi, että Jumala olisi olemassa.

Jumalaa voidaan verrata afrikannorsuun. Sanoin afrikannorsuun, koska se on isokokoisempi kuin intiannorsu.

Oletetaan, että ihmisyksilö on kaikessa rauhassa pitkällään pötköttäen rentoutumassa savannilla. Paikalle saapuu norsu.

Norsu päättää istahtaa juuri siihen paikkaan, jossa ihminen on löhöämässä. Ihmisellä on tässä tilanteessa kaksi perusvaihtoehtoa. Hän voi joko kierähtää ajoissa pois alta taikka jäädä pötköttämään siihen, jossa oli ollut rentoutumassa.

Jos hän jää pötköttämään siihen, hän luultavasti murskautuu norsun alle.

4 kommenttia:

  1. Jumala on kuitenkin sen verran mittava toimija, että vertailussa ihmisen sijalla voisi pareminkin olla pölyhiukkanen:
    se ei mitenkään voi mieltää norsua miksikään eikä myöskään lainkaan huomaa sen alle jäämistään.

    Samaan tapaan kuin jos metsässä huomaamme muurahaiskeon ja astumme muurahaisten polulle, eivät ne miellä jalkaamme meidän ihmiskehon osaksemme tai yleensä miksikään, vaan kipittävät siitä yli.

    Tämän vertauksen valossa sci-fin hengentuotteet, joissa jonkun toisen galaksin sivilisaation edustajia saapuu Maahan tervehtimään meitä ovat pakostakin tahattoman koomisia;
    emmehän mekään mene esittäytymään muurahaiskeon asukeille!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin. Polyteistiset uskonnon muodot, ja voidaan saman tien vaikka puhua laajemmin animismista, ovat uskonnollisesti suvaitsevaisempia monoteistisiin lähetysuskontoihin verrattuna. Sääli vain, että niihin voivat kuulua myös ihmisuhraukset. Muuten voisin peukuttaa niitä.

      Avaruuden muukalaisista toisaalta meillä ei ole vielä mitään tietoa, joten emme voi tietää heidän mielensisällöistäkään mitään.

      Poista
    2. No niinpä.
      Ajatushan lähtee siitä, että kun ne vaikkapa andromedalaiset ovat päässeet tänne, mutta meillä ei ole toivoakaan päästä sinne, he ovat meihin nähden korkeammalla tasolla kuin me muurahaisiimme.

      Miten he voisivat laskeutua tasollemme, kun ei meilläkään ole oikein keinoja kommunikoida muurahaisten kanssa eikä ainakaan saada keskustelua aikaan?

      Oikea vastaus:
      mistäpä me sen voisimme tietää?
      Jos he pystyvät pääsemään tänne asti jossain muussa kuin pahassa tarkoituksessa, kaipa he sitten pystyvät halutessaan kommunikoimaankin.

      Poista
    3. Kyllä he keinot keksisivät, niin halutessaan.

      Poista