maanantai 9. toukokuuta 2022

Tulisiko Venäjän ja manner-Kiinan yhdistyä

Jokin aika sitten törmäsin seuraaviin kahteen uutisartikkeliin, joista ensimmäinen on Ylen ja toinen MTV:n sivuilla:

Laitetaanko Kiinallekin kohta pakotteita? Tutkijan mukaan Kiina ei aio kääntää selkäänsä Venäjälle, ja pian se saattaa maksaa siitä 

Venäjän Lavrov: "Kiinan kanssa siirrymme kohti oikeudenmukaista ja demokraattista maailmanjärjestystä"

Manner-Kiina ei halua polttaa siltoja länteen, koska taloussuhteet sen kanssa ovat maalle erittäin tärkeitä, mutta toisaalta se ei halua hylätä tärkeää kaveriaan, Putinin Venäjää, joka auttaa sitä olemalla vastapainona Yhdysvaltain ja lännen vaikutusvallalle maailmassa. Manner-Kiina varmaankin pyrkii ottamaan kaiken taloudellisen hyödyn siitä yhteistyöstä, mitä se voi Putinin Venäjän kanssa vielä tehdä.

Koska Venäjä ja manner-Kiina ovat kuin paita ja peppu, voidaan nostaa esille myös kysymys, että kannattaisiko maiden yhdistyä. Kumpikin maa on ihmisoikeuksia vastaan törkeästi rikkovia diktatuureja, joille moraaliset arvot ovat vastenmielisiä tai vähintäänkin yhdentekeviä.

Manner-Kiinalle yhdistyminen toisi paljon synergiaetuja. Ja Venäjän diktaattoria, entistä muinaisen Neuvostoliiton (1922-1991) turvallisuuspalvelun KGB:n virkailijaa Putinia voisi miellyttää ajatus maansa viemisestä takaisin kommunismin helmaan.

Toisaalta manner-Kiinassa virkamiesten ja poliitikkojen on nykyään kiellettyä olla uskovaisia, ja se voisi harmittaa Putinia maiden yhdistyttyä. Putinhan on ainakin esiintynyt ortodoksisen kirkon suojelijana ja päällepäsmärinä. Mutta toisaalta mies saattaisi ajatella kuvaannollisesti, että kyllä Pariisi on aina yhden (anti)messun arvoinen.

Enemmän kuin manner-Kiinan jumalattomuus, voisi Putinia ärsyttää se, että manner-Kiinan väkiluku on moninkertainen Venäjään verrattuna, ja selvä valtaenemmistö manner-Kiinan kansalaisista edustaa maan valtaväestöä, han-kiinalaisia. Maiden yhdistyttyä Putin joutuisi toteamaan, että venäjää äidinkielenään puhuvat venäläiset olisivat vähemmistönä omassa maassaan.

Mutta maiden yhdistymisestä seuraisi kyllä hieno sekasotku.

PS.:

Venäjän on ounasteltu tänään 9. toukokuuta Jeesuksen vuonna 2022 aloittavan täyden liikekannallepanon ja julistavan ao. sodan kahdeksantena vuotena sodan Ukrainalle. Tätä kirjoittaessani, ajastaessani ja tarkistellessani en vielä tiedä, tapahtuuko tämä todella.

Mutta 9. toukokuuta on tavattu Venäjällä ja eräissä muissa entisissä Neuvostoliiton tasavalloissa joka tapauksessa juhlistaa liittoutuneiden voittoa natsi-Saksasta vuonna 1945. Länsi-Euroopassa päivää on vietetty jo vuorokautta aikaisemmin. Tämä johtuu aikavyöhyke-erosta.

Vaikka voitto natseista on inhimilliselle ja järkevälle ihmiselle toki juhlimisen arvoinen asia, niin yhtä siunauksellisena ei voi pitää sitä, mitä Neuvostoliiton voitto merkitsi niille itäisen Euroopan maille, jotka joutuivat sen seurauksena Neuvostoliiton rautakoron alle.

Jos ketään kiinnostaa, niin Neuvostoliitto oli saanut nimensä siitä, ettei maassa ollut enää jonkinlaista demokratiaa edustavia työläisten neuvostoja, vaan ne oli sulautettu osaksi diktatuurin valtio-puolue-apparaattia. Samanlaisesta syystä toisen maailmansodan jälkeen muodostetun Itä-Saksan virallinen nimi oli Saksan demokraattinen tasavalta.

...

PS. 10.5.2022: Tähän sopii laittaa linkki Helsingin sanomat -lehden tuoreeseen HS-analyysiin: Voitonpäivä tuli, lässähti ja meni – Tietääkö Putin enää itsekään, mitä hän sodaltaan haluaa?.

2 kommenttia:

  1. Ryssä ja Kiina eivät todellakaan ole kuin paita ja peppu, joskin Ryssän propagandakone jauhaa sitä uutterasti.
    Ryssä pelkää Kiinaa kakka jäykkänä, ja syytä onkin:
    Kiina sen kun odottelee Siperian putoavan kämmenelleen kyspänä hedelmänä, ja Ryssä on viime aikoina tehnyt parhaansa nopeuttaakseen kehitystä.

    Kukaan ei Ryssässä vakavissaan edes harkitse valtioliittoa saati liittovaltiota Kiinan kanssa:
    se olisi Ryssälle aamen ja hyvää yötä.
    Itse en pitäisi sitä lainkaan huonona lopputuloksena.

    Saisimme ensimmäisen kerran tuhanteen vuoteen rauhallisen itänaapurin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mutta manner-Kiinakin voi olla epäkohtelias, jos se kokee, että naapurimaa on heikompi itseä. Kuulemma kiinalaiset diplomaatit eivät ole aina kovin diplomaattisia.

      Poista