perjantai 5. marraskuuta 2021

Unitarismi, universalismi ja unitaariuniversalismi

Kyllä minä ennen tiesin, että unitarismi on uskonnollinen näkemys, joka kieltää Jumalan kolminaisuuden. Kolminaisuusoppi on ollut pitkäaikainen osa nk. vakiintunutta kristinuskoa. Unitarismin väite on siis, että Jumala on yksi ja ainoa.

Tiesin myös, että uskonnollisessa mielessä universalismi on näkemys, jonka mukaan kaikki pelastuvat.

Tämän lisäksi tiesin myös, että on olemassa uskonnollinen suuntaus nimeltä unitaariuniversalismi. Olin luullut siinä olevan kyse siitä, että em. kaksi aatetta yhdistetään.

Ja siitähän siinä onkin kysymys. Mutta törmäsin myöhemmin sellaiseen tietoon, että nykyään kyseessä voi olla laajempi suuntaus, jonka jäsenet voivat edustaa periaatteessa mitä tahansa todellisuuskäsitystä. Vuodesta 1961 alkaen on ollut olemassa tällaista unitaariuniversalismia kannattava järjestö, jonka englanninkielinen nimi on Unitarian Universalist Association (UUA). Se oli muodostunut aikaisempien keskusjärjestöjen The Universalist Churches of America ja American Unitarist Association yhdistyessä.

Unitaariuniversalisteihin kuuluu ihmisiä, jotka määrittelevät itsensä kristityiksi, juutalaisiksi, buddhalaisiksi, hinduiksi, pakanoiksi, ateisteiksi, agnostikoiksi tai humanisteiksi.

Wikipedian mukaan liikkeen moninaisuudesta huolimatta universaaliunitaristit tunnustavat seitsemän yhteistä periaatetta, jotka ovat:

  • Jokaisen ihmisen luontainen arvo ja arvokkuus;
  • Oikeudenmukaisuus, tasavertaisuus ja myötätunto ihmissuhteissa;
  • Toisten hyväksyminen ja kannustaminen hengelliseen kasvuun seurakunnissa;
  • Vapaa ja vastuullinen totuuden ja merkityksen etsintä;
  • Omantunnon vapaus ja kansanvaltaisten menettelytapojen käyttö sekä seurakunnissa että yhteiskunnassa yleensä;
  • Tavoitteena rauha, vapaus ja oikeus kaikille maailmanlaajuisessa yhteisössä;
  • Kunnioitus kaiken olevaisen verkkoa kohtaan, jonka osia kaikki olennot ovat ja jossa kaikki ovat riippuvaisia toisistaan

Samaten Wikipedian mukaan unitaariuniversalistien uskon perustana pidetään seuraavia "lähteitä":

  • Kaikissa kulttuureissa tunnettu suora kokemus rajat ylittävästä mysteeristä ja ihmetyksestä
  • Profeetallisten naisten ja miesten sanat ja teot, jotka haastavat vastustamaan pahuuden voimia ja rakenteita oikeudenmukaisuudella, myötätunnolla ja rakkauden voimalla
  • Maailman uskonnoista kumpuava viisaus, joka tarjoaa innoitusta eettisessä ja hengellisessä elämässä
  • Juutalaiset ja kristilliset opetukset, jotka kehottavat vastaamaan Jumalan rakkauteen rakastamalla lähimmäistä niin kuin itseämme
  • Humanistiset opetukset, jotka kehottavat hyödyntämään järkeä ja tieteen tuloksia
  • Luonnonuskontojen hengelliset opetukset, jotka kunnioittavat elämän kiertokulkua ja ohjaavat elämään tasapainossa luonnon kanssa

PS. Itse nykyään luokittelen itseni unitaariksi. Mutta universalistiksi en itseäni nimeä. Tämä johtuu siitä, etten usko elämänjälkeisen elämän olevan tosiasia.

2 kommenttia:

  1. Itse toivon hartaasti, ettei mitään elämänjälkeistä elämää ole.
    Minulle riittää oikein hyvin tämä yksi, en halua uusintaa, varsinkaan montaa kierrosta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Okei. Eräs entinen juutalainen tuttuni oli lausunut, että vaikka nykyjuutalaisuus ei kiellä elämänjälkeistä elämää, niin toisaalta se ei kuitenkaan pane sille juurikaan painoa, koska haluaa painottaa tämänpuoleista elämää.

      Poista