maanantai 22. marraskuuta 2021

Fairphone, hyvyyden puhelin

Jokunen kuukausi sitten eräs hyvä kaverini oli kertonut vaihtavansa osittain Applen tuotteisiin niiden pitkän käyttöiän ja suhteellisen luotettavuuden vuoksi. Hän omistaa siis nykyään sekä iPhone-älykännykän että iPad-taulutietokoneen. Muistutin häntä siitä, että Apple tekee aina parhaansa siinä, jotta sen asiakkaan olisi vaikea vaihtaa kilpailijoiden tuotteisiin ilman suuria inhimillisiä tai taloudellista laatua olevia vaihtokustannuksia. Kaverini muistutti minua siitä, että samaahan Googlen omistava Alphabet tekee. Totta, näin on. Myöskin Microsoft on sellainen suuryhtiö, jolla on ollut samoja taipumuksia. Kapitalisti tekee, mitä kapitalisti tekee. Muuten hän häviää kilpailussa.

Mutta sain kuitenkin kaveriltani virikkeen siihen, että päätin, että seuraava älykännykkäni tulee olemaan Fairphone.

Fairphone on hollantilainen firma, joka valmistaa ja myy sellaisia Android-käyttöjärjestelmällä varustettuja älykännyköitä, joiden tuotannossa on mahdollisimman pitkälle otettu huomioon ympäristöarvot ja työntekijöiden oikeudet.

Fairphone-puhelimet saavat aina kohtuullisen pitkään päivityksiä. Ja niissä on sellainen jännä ominaisuus, että niiden rakenne on modulaarinen, mikä merkitsee sitä, että monet puhelimen osat voi periaatteessa puhelimen omistaja vaihtaa itse. Puhelimelle myydään varaosia. Sen mukana tuleekin pieni ruuvimeisseli. Mutta ympäristösyistä pakettiin ei sisälly laturia. Fairphonen valmistaja katsoo, että melkein jokaisella Fairphone-puhelimen ostajalla on sellainen jo ennestään.

Siinä olivat Fairphone-puhelimen hyvistä puolista tärkeimmät. Puhelinta valmistavan yrityksen vastuullisuuden, toisin sanoen korkeiden henkisten arvojen, vuoksi sen ostaja ei saa isohkolle rahalleen kuitenkaan yhtä paljon vastinetta kuin esim. ostamalla iPhonen. Tai jonkin Android-puhelinvalmistajan lippulaivamallin. Paitsi ne arvot.

Tämän Jeesuksen vuoden 2021 syksyllä oli ilmestynyt viimeisin yhtiön puhelimista, Fairphone 4. Voit niin halutessasi käydä lukemassa TechRadarin sivuilta arvostelun siitä. Siteeraan arvostelusta yhden kappaleen, josta saa jo jonkinlaisen käsityksen puhelimesta tässä blogimerkinnässä sanomani lisäksi:

Fairphone 4 on teknisesti tasavahva kokonaisuus, joka ei kuitenkaan loista millään osa-alueella. Tämä on poikkeuksellista, sillä valtaosa kilpailevista malleista satsaa aina johonkin yksittäiseen myyntivalttiin.

Fairphone 4:ää myydään kahta versiota, joista halvemmassa on 128 gigan verran massamuistia ja kalliimmassa 256 gigan verran. Käyttömuistia edellisessä on kuuden ja jälkimmäisessä kahdeksan gigan verran. Kummatkin puhelimista ovat 5G-yhteensopivia. Halvempaa versioita ilmeisesti myydään vain harmaan värisenä ja kalliimpaa niin harmaana kuin vihreänä sekä pilkullisena vihreänä. Puhelimella on jopati viiden vuoden takuu.

Luin äskettäin Eettisen kaupan puolesta ry:n sivuilta artikkelin, jossa todetaan, että eurooppalaisten operaattorien kehittämä Eco Rating lupaa yhtenäistä, johdonmukaista ja läpinäkyvää tietoa älypuhelimien ympäristövaikutuksista, mutta että nämä lupaukset jäävät tyhjiksi. Artikkelissa sanotaan:

Eco rating -järjestelmässä monet kohdat haiskahtavat viherpesulle: puhelimien epäilyttävän korkeat pisteet, järjestelmää ylläpitävät puhelinoperaattorit, joilla on kaupallinen intressi saada mahdollisimman paljon puhelimia myytyä sekä arviointikriteerien läpinäkymättömyys.

Artikkelissa todetaan myös aivan järkevästi:

Jotta päästään haluttuun lopputulokseen – eli älylaitteiden ympäristökuormituksen vähenemiseen – ei voida nojautua liiketoimintamalliin, joka perustuu siihen, että laitteita vaihdetaan jatkuvasti uusiin. Vaikka uuden laitteen kyljessä olisikin yritysten itse kehittämä vihreä leima.

Olin muuten nähnyt taannoin unenkin ajatuksesta hankkia Fairphone-älykännykkä.

Olin alun perin ajatellut hankkia Fairphone-puhelimeni viimeistään vuonna 2023 eli silloin, kun nykyisestä Nokia 6.2:stani joko loppuvat päivitykset tai se muuten hajoaa tai menee huonokuntoiseksi. Mutta viime viikolla nykyinen puhelimeni oli temppuillut kahdesti putkeen sillä lailla, että sen akku suostui latautumaan vasta sitten, kun olin ensin sulkenut sen ja käynnistänyt uudestaan. Ajattelin, että tämä voi olla kännykkäni lopun alkua. Ajatus juontui siitäkin, että olin syksyn tullessa eräänä hyvin sateisena päivänä onnistunut kastuttamaan nokialaistani. Puhelimesta ei kuulunut silloin ollenkaan ääntä muuten kuin Bluetooth-kaiutinta käyttäen. Mutta seuraavana päivänä puhelin toimi taas täysin normaalisti. Oli ehtinyt siihen mennessä kuivua kunnolla.

...Ronkittuani muovisella hammastikulla eilen hellästi kännykkäni latausliitäntää, se seuraavalla kerralla jo latasi normaalisti. Joten voipi olla, että puhelimeni toimii hyvin vielä kuukausien ajan, ellei vuoden. Mutta jos ei, niin silloin jo Fairphone.

Fairphone 4:ää myyvät Suomessa Gigantti, Verkkokauppa.com ja Elisa. Jossain oli lukenut näin: "Elisa aloittaa Fairphone 4 -toimitukset 25. lokakuuta." Vielä eilen sunnuntaina 21.11.2021 Elisa oli kuitenkin myynyt yksityisille puhelinta vain ennakkotilauksena. Yrityksille se kuitenkin paitsi myy niin toimittaakin jo. Ja vielä huomattavasti halvemmalla kuin yksityisille! Yritys on ykkönen.

Haluaisin periaatteessa tilata Fairphoneni Elisalta, koska nettisivuni sijaitsevat sen palvelimella. 

PS. Luin vasta jokunen päivä sitten artikkelin, jossa kerrotaan, että Apple aikoo tarjota kuluttajille tulevaisuudessa mahdollisuuden korjata omat puhelimensa. Apple toki toteaa myös, että sen puhelinta kannattaa alkaa korjaamaan ainoastaan sellaisen ihmisen, joka myös osaa sen tehdä. Niinpä, jokainen ei ole älykännykkäinsinööri. Fairphonen-puhelimen modulaarisuus taitaa auttaa käyttäjää korjaamaan puhelimensa kuitenkin hiukan paremmin kuin Applen "tarjous", vaikka on sekin periaatteessa myönteinen.

...

PS. 25.11.2021: Ja kuten Helsingin sanomat -lehden uutisartikkelissa sanotaan:

Vastuullisuuden suuri ongelma on, että yritysten globaalit tuotantoketjut ovat pitkiä ja hämäriä.

Yksittäisen tuotteen taustoja on vaikea selvittää, mutta samalla tiedetään, että esimerkiksi maailman suurimmassa tuotantomaassa Kiinassa työolot ovat usein ala-arvoiset, työtä tehdään kellon ympäri ja osa kansasta on pakkotyöleireillä.

Kiinassa valmistetut tuotteet tekevät kauppansa myös Suomessa: sähkötekniikan, vaatteiden ja tekstiilien tuonti Kiinasta Suomeen moninkertaistui viime vuonna.

Samoja ihmisoikeusongelmia on monessa muussa tuontimaassa. Päälle tulevat vielä vakavaa ympäristötuhoa aiheuttavat kaivokset, tehtaat ja viljelmät.

...

PS. 29.11.2021:

Elisa oli lakannut myymästä ennakkotilauksena halvempaa versiota Fairphone 4:stä. Ja ennakkotilauskausi jatkuu sillä edelleen.

Ja minä olen diagnosoinut omaa puhelinta lisää. Puhelimeni omituinen vika tuli sen jälkeen, kun se oli saanut järjestelmäpäivityksenä Android 11:n. Ja vika jatkuu edelleen. Nimittäin se tulee aina silloin, kun akun varaus on laskenut 15:een prosenttiin, jolloin virransäästötila on mennyt päälle. Ja kun kännykkäni olen käynnistänyt uudelleen, akun lataus toimii taas. Lataus toimii normaalisti aina silloin, kun puhelin ei ole mennyt virransäästötilaan.

...

PS. 3.12.2021: Tein sellaisen havainnon juuri, että Elisa myy tavallisille ihmisille suoraan kotihin nyt sitä lievästi halvempaa versiota Fairphone 4 -puhelimesta. Kalliimpaa versiota ei vielä myy.

...

PS. 11.4.2022: Tulin sitten tilanneeksi Fairphone 4:n kalliimman version. Siitä tulee juttua myöhemmin blogiini, luultavasti kesäkuussa.

...

PS. 28.5.2022: Tulin julkaisseeksi blogimerkinnän uudesta puhelimestani.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti