maanantai 26. lokakuuta 2020

On olemassa paitsi sananvastuu, niin myös matkustamisenvastuu

Kaava medioiden kuvaamissa välikohtauksissa on hyvin samankaltainen: siirtolaisia täynnä oleva kumivene lähestyy Kreikalle kuuluvaa saarta ja rajavartijat hätyyttävät tai kuljettavat venettä kohti merta ja Turkkia. Der Spiegel kertoo myös tapauksesta, jossa Samokselle rantautuneet siirtolaiset pakotettiin takaisin kumiveneeseen ja merelle.

Näin oli lausuttu Ylen uutimessa. Mutta luulen toimittajan nyt erehtyneen.

Mitä luulen oikeasti tapahtuneen, on se, että matkustavaisilla ovat maahantuloon oikeuttavat asiakirjat unohtuneet kotiin.

Mitä olen ulkomaalaisia rajavalvonta- ja tulliohjelmia katsonut, niin niiden perusteella voin sanoa, että melko monella maalla on käytössä rajamuodollisuudet, jotka täytyy käydä läpi, jos tulee toisesta maasta. Ja papereiden kannattaa olla silloin kunnossa. Eikä kannata kuljettaa mukanaan silloin kaupallisesti pakkaamattomia elintarvikkeita, ao. maassa kiellettyjä huumausaineita tai ylimäärää käteistä rahaa. Ja jos säännöt sanovat, että jotkin asiat tulee tullata eli ilmoittaa tullille, niin silloin tämä tulee myös tehdä. Kannattaa myös omistaa sen verran varallisuutta, että kykenee elättämään itsensä uudessa maassa.

Muistakaa, että on olemassa paitsi sananvastuu, niin myös matkustamisenvastuu. Tämä monilta joskus unohtuu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti