keskiviikko 8. heinäkuuta 2020

Soittolistani "Mini", syvällisyyden triumfi

Viime aikoina olen käyttänyt musiikin suoratoistopalvelua Deezeriä. Olen tehnyt sille useita soittolistoja, joista yksi on minimaalisen kokoinen soittolista nimeltään Mini. Selostan tässä, mitä siihen kuuluu ja miksi.

Kaikilla Miniin kuuluvilla kappaleilla on jokin erityinen merkitys minulle. Kappaleet ovat soittolistalla tarkoituksella tietyssä järjestyksessä:
  1. The Leftovers -tv-sarjan ensimmäisen tuotantokauden tunnusmusiikki. The Leftovers on sarja, joka olisi voinut aiheuttaa minulle painajaisunia. Sarjassa on siis kyse siitä, että suuri joukko ihmisiä katoaa samana päivänä jälkiä jättämättä, ja jälkeen jääneet joutuvat sitten selviämään tämän asian kanssa miten taitavat. Jätin itse asiassa sarjan katsomisen kesken, koska se ahdisti minua. Kappale on klassinen, ja ahdistaa minua. Jälkeenpäin kyllä ajattelin, että olisi sittenkin pitänyt katsoa sarja loppuun.
  2. The Leftovers -tv-sarjan kolmannen tuotantokauden tunnusmusiikki. Kappale kuulostaa minun korviini siltä kuin heräisi painajaisunesta ja elämä valveilla olisi ihan mukavaa. Kappale on Iris DeMentin Let the Mystery Be.
  3. Justified -tv-sarjan tunnuskappale, joka on Gangstagrassin Long Hard Times to Come. Sarjan päänäyttelijä Timothy Olyphant kuuluu lempinäyttelijöihin myöskin tähdittämänsä Deadwood-sarjan takia. Justified-sarjassa pääosassa on Raylan Givens, joka on Yhdysvaltain liittovaltion poliisiviraston United States Marshals Service'n, joka hoitaa karussa olevien henkilöiden pidätyksiä, agentti. Sarjaan on tuotu mukavasti paikallisväriä, ja siinä pääosassa ovat myöskin rikolliset, jotka ovat mainioita. Pahin pahis Boyd Crowder on erityisen mainio. Hän toisintaa saksalaisen filosofin Friedrich Nietzschen luomaa yli-ihmismyyttiä.
  4. Supernatural -tv-sarjassa usein kuultu Kansas-yhtyeen kappale Carry on Wayward Son. Supernatural kuuluu kulttisarjoihini, vaikka ei se mikään Babylon 5 olekaan. Olen myös oppinut siitä kaiken tietoni enkeleistä.
  5. Arrogant Worms -yhtyeen kappale The Mountie Song (yhtyeestä ei löytynyt minkäänlaista suomenkielistä artikkelia, mutta hyvähkö englanninkielinen löytyi). Kanada on hyvä maa. Kappale siis liittyy Kanadan ratsupoliisiin. Tuohon linkittämäni video on Chicagon ratsupoliisi -tv-sarjan fanivideo. Tykkäsin kovasti sarjasta. Siinä oli oivaltavaa huumoria. Kanada on kannaltani ikään kuin massiivinen ja kohteliaampi versio Suomesta. Toisaalta se on myös ikään kuin parempi versio Yhdysvalloista. Kanadassa ihmiset omistavat paljon tuliaseita ihan niin kuin Yhdysvalloissa ja Suomessakin, mutta yhdysvaltalaisista poiketen kanadalaiset (kuten suomalaisetkaan) eivät juurikaan tapa niillä ihmisiä. Kanadassa on myöskin julkinen terveydenhuolto, vaikkakin perustuu yksityisiin yrityksiin.
  6. Fleetwood Mac -yhtyeen kappale Everywhere. Tämä kappale oli soinut taustamusiikkina yhdessä 1990-luvulla näkemässäni onnellisessa unessa, joka kylläkään ei ollut luonteeltaan romanttinen. Itse asiassa vasta tätä blogimerkintääni tehdessäni katsoin ensimmäisen kerran kappaleen musiikkivideon.
  7. Enyan kappale Anywhere is. Tämä on kuulostanut minun korviini aina kuin enkelten laululta.
  8. Barry Sadlerin Ballad of the Green Berets. Lauluntekijä kuului Vihreisiin baretteihin, ja tästä on tullut poppoon epävirallinen tunnuslaulu.
  9. Pete Seegerin kappale Union Maid. Olen käsitellyt nk. pääblogissani erästä tärkeää demokraattisen työväenliikkeen haaraa täällä.
  10. Crash Test Dummies -yhtyeen (englanninkielinen artikkeli yhtyeestä vähän pitempi) kappale Superman's Song. Teräsmies ei ollut koskaan aikaisemmin merkinnyt minulle mitään, mutta tähän kappaleeseen tutustuttuani minulle syntyi jonkinlainen suhde hahmoon. Kappaleessa vittuillaan tyhmälle apaattiselle Tarzanille ja kerrotaan tosiasioita Teriksestä. Tämä ei koskaan tehnyt rahaa pelastustehtävällään. Hänellä oli normaali työ, vaikka hän olisi kyennyt milloin tahansa murtautumaan pankkiholveihin. Vaikka hän oli menettänyt perheensä (ja koko lajinsa) synnyinplaneettansa Kryptonin tuhouduttua hän pakotti itsensä unohtamaan sen ja jatkamaan elämäntehtäväänsä. Estäessään rikoksia hän saattoi tuntea houkutusta lopettaa homma, kääntää selkänsä ihmiskunnalle ja liittyä Tarzanin seuraan viidakkoon. Mutta hän jatkoi hommaansa vaihtaen vaatteitaan vanhoissa likaisissa puhelinkopeissa.
  11. Marc Cohnin (englanninkielinen artikkeli vähän pitempi) kappale Walking in Memphis. Suhteellisen yksinkertaisin välinein on saatu aikaan hyvältä kuulostava kappale.
  12. Elvis Presleyn kappale Wooden Heart.
  13. Elviksen G.I. Blues. Olen pitänyt Elviksestä lapsesta saakka.
  14. Anssi Kelan kappale Puistossa. Tämä on aina kuulostanut minun korviini kuin enkellaululta.
PS. 12.7.2020: Lisäsin julkaistessa pois jääneet linkit Fleetwood Mac-, Crash Test Dummies-, Arrogant Worms- ja Kansas-yhtyeistä kertoviin Wikipedia-artikkeleihin. Lisäsin myös linkit Anssi Kelasta, Elviksestä ja Marc Cohnista kertoviin artikkeleihin.

2 kommenttia:

  1. Tuosta Ballad of the Green Beretsistä on muuten tehty suomnkielinenkin versio, jossa baretin väri on vaihdettu vihreästä punaiseksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu. Olen kuullut kyseisen kappaleen. Punainen baretti on Suomessa ilmeisesti laskuvarjojääkärien tunnus:

      Suosittelemme: Taivaansukeltajaksi ei tulla hetkessä — Laskuvarjojääkärit pukeutuvat punabarettiin ja ovat ylpeitä siitä

      Onneksi ei kommarien.

      Poista