keskiviikko 12. helmikuuta 2020

Jeesuslisko ja muut otukset

Euroopassa mietitään taas, saako profeettaa kuvata lehdessä ja miten. Eläinten nimistössä uskonnolliset ja loukkaavat nimet on kielletty. Niinpä ilkikurinen kuoriaistutkija ei saisi nimetä vaikkapa uutta kähmäkorvakärsäkkään alalajia muhammediksi. Jeesus on kyllä saanut nimikkoeläimen.
Siteeraus on Helsingin sanomat -lehdessä 16.1.2015 julkaistusta artikkelista Jeesusliskon vesijuoksu (joka maksumuurin takana).

Jeesusliskon virallinen nimi on näköjään viherbasiliski, ja lajin tieteellinen nimi on Basiliscus plumifrons.

Eläin pystyy ilmeisesti pitempiäkin matkoja juoksemaan veden päällä, mutta toisin kuin Jeesus, se jatkaa matkaa uiden, jos vauhti loppuu.

Myönnän jeesusliskon kuuluvan lempieläimiini.

Adolf Hitlerin mukaan nimetty otus Anophthalmus hitleri taas on sokea kovakuoriainen, joka elää vain viidessä luolassa Sloveniassa. Lajinimen oli alun perin muuten pitänyt olla kunnianosoitus herra Hitlerille, ja on käytäntönä, ettei lajien kerran saamia tieteellisiä nimiä vaihdeta. Itse olin luullut, että laji oli nimetty noin alkuperäiselle Hitlerille vittuilun vuoksi, mutta olinkin väärässä.

On myös yhdysvaltalaisen kirjailijan H. P. Lovecraftin luomaan (tai perustamaan) Cthulhu-mytologiaan kuuluvan hullun muinaisen jumalolennon suuren Cthulhun mukaan nimetty Sollasina Cthulhu. Se edustaa merimakkaroiden varhaista kehitysvaihetta ja eli 430 miljoonaa vuotta sitten, eli ei valitettavasti elä enää nykyään (olen muuten päättänyt tutustua tänä vuonna tarkemmin Cthulhu-mytologiaan).

Itse olen sitä mieltä, että periaatteessa kaikkien pyhien hahmojen mukaan pitäisi saada nimetä eläinlajeja. Profeetta Muhammadin mukaan voitaisiin nimetä esim. jokin kaiken tieltään syövä muurahaislaji. Lentävän spagettihirviön mukaan voitaisiin nimetä... hitto, en nyt keksi.

...
PS. 4.7.2020: Laitetaan sitten tämä tänne: olin myöhemmin saman vuoden aikana lukenut hieman Cthulhu-mytologiaan liittyviä teoksia.

2 kommenttia:

 1. Itsekään en pahemmin tunne Cthulhu-mytologiaa, mutta siellä taidetaan mainita kuolleen Cthulhun uneksivan merenpohjassa. Eihän se ole temppu eikä mikään myyttiselle hirviölle.

  Niinpä tuon ajat sitten kuolleen merimakkaran nimeäminen osuu hyvinkin kohdalleen.
  Hitlerin mukaan sen sijaan olisi voinut nimetä jonkun häijymmän ja ympäristönsä kannalta tuhoisan lajin. Mikähän sellainen voisi olla?

  Mitä tulee jeesusliskoon tämä basiliski

  https://fi.wikipedia.org/wiki/Juovabasiliski

  kääntyy varmaan sitten englanniksi "drinking Jesus lizard"?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hitler-eläimeksi olisi tosiaan sopinut joku häijympi. Mutta sokea luolassa elelevä kovakuoriainen on silti tavallaan mielenkiintoinen rinnastus.

   Löysin jeesusliskolle lajinimenkin, vihdoin. Kyseessä on viherbasiliski. Oletan sen olevan ainoa veden päällä juokseva basiliskilaji.

   Juovabasiliskin nimen käännös vaikuttaa osuvalta.

   Poista