keskiviikko 30. toukokuuta 2012

Vapaa tahto

Neurologit ovat alkaneet epäillä ihmisen vapaata tahtoa. Uudet kokeet osoittavat, että aivot ryhtyvät tuumasta toimeen jo ennen kuin ihminen on
omasta mielestään tehnyt tietoisen valinnan. Aivot näyttävät tekevän toimintapäätöksiä omia aikojaan.

Vapaa tahto saattaa olla ristiriidassa myös fysiikan peruspilareihin kuuluvan kvanttimekaniikan kanssa, mutta siitä ei nyt enempää, koska tästä asiasta meillä ei ole vielä lopullista tietoa.

Itse kuitenkin luulen viihtyväni hyvin sellaisessa maailmassa, jossa ihmisellä ei ole vapaata tahtoa. Kun puhutaan vapaasta tahdosta, niin aina voidaan kysyä, että mistä ja minkä suhteen tahto on vapaa. Näyttää siltä, että ihmisen valintoja ja päätöksiä aina edeltävät jotkut vaikuttavat tekijät. Ne ovat aina siellä taustalla, vaikka päätösten ja valintojen taustalla oleva fysikaalinen syy-seuraus-suhde ei olisikaan ehdoton. Minusta on hyvin pitkään tuntunut siltä, että vapaa tahto on vain ihmisen psykologiaa.

Muuten kristinuskonkaan piirissä ei ole uskottu miten pitkälle tahansa ihmisen vapaan tahdon mahdollisuuksiin. Paavalin kirjeiden kirjoittaja apostoli Paavali oli sanonut kirjeessään roomalaisille: "Ratkaisevaa ei siis ole, mitä ihminen tahtoo tai ehtii, vaan se että Jumala armahtaa".

Ihmisellä on kuitenkin kyky tehdä valintoja, ja siinä on ainoa jäljelle jäänyt tahdon vapaus. Eläimetkin tekevät valintoja. Ihmisen henkiset kyvyt vaan ovat melkoisen mittavia ja ihmisen kulttuuri on rikas, joten ihmisen valinnanvapaus on suuri.

Toinen asia on sitten se, että jotkut ihmiset voivat kokea, että heillä ei ole vastuuta omasta elämästään, koska kerran vapaata tahtoa ei ole. Minusta tällainen mielenmaisema on kovin ikävää.

1 kommentti:

  1. Tyylikäs jatke blogille, tosin olen aina ajatellut tehneeni päätökseni omasta vapaast tahdosta, muuttamia poikkeuksia ajanjaksoina lukunottamatta. Tosin ilman aivoia ei voi tehdä päätöksiä, joten omat aivot tekee päätösen eli omasta tahdosta silloinkin.

    VastaaPoista