keskiviikko 9. huhtikuuta 2025

Rykelmä elämän tarkoituksia

Maailmankaikkeushan on epäilyttävä paikka, mutta se ei ole ainakaan pelkästään epämiellyttävä.

Itse jaksan nousta joka päivä ylös sen vuoksi, että sitä ei oikeastaan koskaan tiedä, että mitä uusi päivä tuo.

Yli vuosi takaperin olin toisessa blogissani ilmoittanut keksineeni uuden elämän tarkoituksen, joka olisi

ihmiskunta

Tuohan ei toki paljoa vielä sano. Selvennän sanomaani seuraavassa:

Haluan tukea sukulaisiani. Toiseksi haluan tukea myös ystäviäni ja välillä jopa muita tuttujani. Kolmanneksi haluan tukea etnisiä suomalaisia, varsinkin suomenkielisiä sellaisia. Saamelaisetkin käyvät hyvin, koska he ovat suomalaisten kanssa Suomen alkuperäiskansaa. Neljänneksi haluan tukea länsimaista kulttuuria ja elämäntapaa.

Viidenneksi haluan tukea koko ihmiskuntaa. Koko ihmiskunnan tukeminen on kaltaiselleni vanhalle nationalistille mahdollista, koska kannatan ajatusta ihmisoikeuksien globalisaatiosta. Se ei ole keneltäkään pois, jos tuen kaikkien ihmisten ihmisoikeuksia.

Lisäksi voi sanoa, että jokaisen elämään kuuluvat niin ylä- kuin alamäet. Elämässä on lisäksi muutenkin jotain epäilyttävää.

Voi sanoa, että jos elämä on lähinnä helppoa alamäkeen kulkemista, niin ihminen voi kokea tylsyyttä ja tarkoituksettomuuden tunnetta. Vastukset periaatteessa kasvattavat ihmistä ja tekevät osaltaan elämästä elämisen arvoista. Toisaalta jos ihmisen elämä on lähinnä vaivalloista ylämäkeen taapertamista, niin se on luultavasti vielä enemmän persiistä kuin jatkuva, kevyt alamäkeen kulkeminen.

Ihmisen tarkoituksena voi halutessaan nähdä sen, että hän pyrkii tasoittamaan näitä ihmisten teitä.

Siihen ainakin jotenkin liittyen, yhdysvaltalaisen filosofin John Rawlsin (1921-2002) mukaan olosuhteiden tulisi olla kaikkia ihmisiä kohtaan reiluja. Rawls hylkäsi hyötyajattelua kannattavan utilitarismin, joka voi päätyä sellaiseen tulokseen, että joidenkin ihmisten onni ja tyytyväisyys voidaan uhrata, jos joka tapauksessa ihmiskunnan kokonaistyytyväisyys saadaan lisääntymään.

Rawls kannatti liberaalia vapausperiaatetta, jonka mukaan kaikille ihmisille pitää taata mahdollisimman laajat vapaudet niin, etteivät ne rajoita toisten ihmisten samanlaisia vapauksia. Hän kannatti myös eroperiaatetta, jonka mukaan vain ne taloudelliset erot ovat oikeudenmukaisia, jotka maksimoivat sen kansalaisen aseman, joka loppujen lopuksi jää huonoimpaan asemaan. Joidenkin ihmisten kohdalla voidaan siis oikeuttaa korkeammat tulot, jos se hyödyttää myös vähäosaisimpia.

Toinen Rawlsin ajama ajatus on tietämättömyyden verho. Olin törmännyt tähän ajatusleikkiin ensimmäisen kerran katsoessani muinoin yhdysvaltalaista draamasarjaa West Wing, joka on Yhdysvaltain presidentin kanslian henkilökunnasta ja valtakunnan politiikasta kertova kuvitteellinen mutta hyvin aiheeseen perehtynyt draamasarja. Rawlsin ajatus on, että ihmisten pitää sopia moraalinormeista kuvitellen, että he eivät tiedä millaiseen asemaan yhteiskunnassa tulevat päätymään. Näin päädytään ratkaisuun, joka on kaikille paras mahdollinen. Muun muassa vapausperiaate ja eroperiaate syntyvät Rawlsin mukaan juuri tietämättömyyden verhon takana.

Tässä hieman lisää elämän tarkoituksia:

Jos on mahdollista olla onnellinen, kannattaa olla onnellinen. Jos on mahdollista olla tyytyväinen, kannattaa olla tyytyväinen.

Kannattaa hyväksyä itsensä, vaikka ei voisi hyväksyä kaikkea, mikä omassa elämässä on.

On tärkeää taistella maailmassa vallitsevia kaaoksen ja mielipuolisuuden voimia vastaan. Lopullinen päämäärä elämässä on järjestäytynyt, sivistynyt yhteiskunta.

Lopuksi minä haluaisin sanoa, että elämä on sielun vankila. Joku voi nähdä senkin elämän tarkoituksena.

4 kommenttia:

  1. Minusta buddhalainen näkemys on järkevin:

    elä elämäsi hyvin tehden toisille sitä, mitä toivoisit heidän tekevän sinulle.
    Palkkioksi saat syntyä uudestaan parempaan elämään kuin nykyinen ja elettyäsi senkin ja sitä seuraavat hyvin, saat lopullisena palkkiona yhtyä universaaliin jumaluuteen.

    Se kannustaa elämään hyvin, muistuttaen niitä joilla menee hyvin sen olevan palkkio ja varoittaen osoittamalla niitä joilla menee huonosti:
    nuo perseilivät edellisen elämänsä, ja tuollainen sinäkin seuraavassa elämässäsi olet jos tämän elämän käytät huonosti!

    Se selittää ainoana merkittävänä uskontona, miksi jonkun elontie on siliä ja suora, mutta toisella tie nousee pystyyn jo syntymässä ja elämä on jatkuvaa kamppailua päivästä toiseen.

    Elämän tarkoitus on siis buddhalaisesta vinkkelistä elää se itsensä ja kanssaihmisten sekä toki eläinten ja luonnon kannalta hyvin saadakseen lopulta poispääsyn syntymästä elämään jälleen uutta elämää.

    Minusta paljon reilumpaa kuin kristinuskon selitys, että Jumala heittelee huvikseen jumalallista noppaa ja sen mukaan laittaa jonkun syntymään hyvään elämään ja toisen syntymään elämän mittaiseen kärsimykseen mitenkään perustelematta, eikä uhri voi mitenkään vaikuttaa osaansa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No joo. Mutta eivät buddhalaiset silti taida kauheasti pitää ajatuksesta, että joutuu yhä uudelleen syntymään elämään. Ja silti.

      Elämä on hauska ja järkyttävä poikkeus normaalista asiantilasta.

      Ja toki buddhalaisuudenkin piirissä uskovaiset ovat usein perseilijöitä, jotka uskovat olevansa matkalla pelastukseen.

      Buddhalaisen opin aiheuttama passiivisehko lempeys on joka tapauksessa parempi vaihtoehto kuin pyhä sota jonkin jumalan puolesta.

      Lakkauttaisivatpa buddhalaiset vielä omat valtiontemppelinsäkin, niin olisin melkein käännytetty.

      Poista
    2. Maailma olisi paljon parempi paikka jos buddhalaiset alkaisivat oikeasti elää kuten opettavat ja muslimit lakkaisivat käyttäytymästä kuten opettavat.

      Poista