keskiviikko 14. elokuuta 2024

Vasemmistopopulismin patoamiseksi

Kuten Helsingin sanomien 22.10.2023 julkaistussa artikkelissa oli annettu ymmärtää, niin vasemmistopopulismi voi olla sangen vaarallista siitä taudista kärsivän yhteiskunnan jäsenille. Argentiinan esimerkki pelottaa.

Minusta pitäisi olla olemassa perustuslakiin kirjattu instituutio, joka patoaisi vasemmistopopulistien "julkista rahaa kaikkeen hyvään" -ideologiaa, jolla nämä pyrkivät lahjomaan äänestäjiä.

Minusta sellaiseksi instituutioksi sopisi eduskunnan toinen kamari, jonka nettoveronmaksajat valitsisivat.

Nykyinen eduskunta siis toimisi tässä esittämäni mallin ollessa käytössä ja toiminnassa alahuoneena, joka valitsisi hallituksen ja säätäisi lait ja perustuslain. Ylähuoneen tehtävä taas olisi rajoittaa alahuoneen jäsenten mahdollisuuksia tuhlata rahaa. Ylähuone käsittelisi kaikki budjettilait. Jos ylähuone ei hyväksyisi alahuoneen ehdotusta budjettilaiksi, alahuone voisi joko hylätä ehdotuksensa tai vaihtoehtoisesti se voisi yrittää kumota ylähuoneen veton 2/3:n enemmistöllä.

Ylähuoneen hyväksynnän myös vaatisivat kansainväliset sopimukset.

Kaikki ne äänestäjät, jotka maksaisivat enemmän veroa kuin saisivat tulonsiirtoja, olisivat äänioikeutettuja ylähuoneen vaaleissa. Periaatteessa ylähuoneen äänestäjät voisi jakaa verojenmaksunsa suuruuden perusteella luokkiin. Äänestäjien äänimäärä riippuisi siitä, mihin luokkaan hän kuuluu. Jos esim. äänestäjiä olisi 500.000, niin heillä voisi olla yhteensä 20 miljoonaa ääntä, joista puolet jaettaisiin tasan jokaiselle äänioikeutetulle ja puolet taas verojenmaksun suuruuden perusteella.

Ylimääräisten äänien antaminen nettoveronmaksajille saisi nämä vahtimaan valtion taloudenpitoa. Ja sitä paitsi, jos ihminen harjoittaisi kovasti verosuunnittelua, hänen äänimääränsä vähenisi, eli malli tukisi paremmin paremmin tuloja ansaitsevien rehellisyyttä yhteiskunnassa.

Mutta minusta kuitenkin olisi helpommin toteutettavissa sellainen malli, jossa nettoveronmaksajilla olisi kaikilla sama äänimäärä ylähuoneen vaaleissa.

2 kommenttia:

  1. Kyllä minä kannattaisin yhteiskunnan ansioituneille jäsenille enemmän sananvaltaa yhteisten asioiden hoitoon kuin sellaisille, joiden asenne on:
    "Kaikki mulle nyt ja heti ja tietenkin ilmatteeks koska mä haluuuuun!"
    Tuossa on mielestäni varsin hyvä malli:

    http://jaskanpauhantaa.blogspot.com/2013/10/mies-ja-aanet.html

    Sen ainoaksi heikkoudeksi näkisin, ettei useita ansaittuja ääniä saisi hajauttaa, vaan ne olisi käytettävä könttänä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä, En muista, olenko koskaan lukenut tuota blogimerkintää. Siirrän lopun lukemisnautinnosta aikaan, jolloin pääni ei ole enää yhtä "pörröinen" kuin nyt sydänyöllä.

      Poista