Uskonnot ovat erinomainen keino suurten väkijoukkojen ja kansojen hallitsemiseen sekä myös kiihottamiseen. Jos emme sellaista välinettä halua osaksi valtarakenteita, niin meidän tulee tehdä valtioista sekulaareja. Uskonto olkoon yksityisasia. Teokratiat ovat syntiä.
keskiviikko 26. maaliskuuta 2025
Teokratiat ovat syntiä
Tunnisteet:
filosofia,
ihmisarvo,
ihmisoikeudet,
kiihottaminen,
kulttuuri,
kyky tehdä valintoja,
Mika Illman,
suomalaisten etu,
syvähenkinen elämä,
uskonnollisuus,
uskonrauha,
värähtelytaso,
yhteiskunnat
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Olisi kai suotavinta soveltaa Lutherin ajatuksia maallisesta ja hengellisestä regiimistä tasapainottamassa toisiaan.
VastaaPoistaLutherin maailmassa aateli ja papisto olivat molemmat valtaa käyttäviä vapaasäätyjä, joten niiden oli helpompi toimia tässä kahden regiimin tasapainomallissa.
Vaan onhan tuo oikeastaan koko hyvin toiminut sääty-yhteiskuntia seuranneissakin luterilaisissa valtioissa, joissa esivallan kunnioitus ja tiukka työmoraali ovat luoneet hyvinvointiyhteiskuntia.
Nyttemmin on sitten päässyt ote kirpoamaan, ja sen palauttaminen näyttää olevan yhtä vaikeaa kuin oli ammoin tilanne erään virolaisen autolautan komentosillalla.
Seurauksena on syntynyt paha kallistuma, jota erään kuujumala-uskonnon tunnustajat ovat päässeet pahentamaan.
Mikä neuvoksi, kun länsimaalaiset eivät enää ole oikein taipuvaisia uskomaan jumaliin?
Voidaan kieltää kaikki muut paitsi monijumalaiset uskonnot. Tai voitaisiin tietysti tulkita tätä sääntöä väljemmin, että uskonto saa olla sallittu, kunhan se ei kiellä muita jumalia kuin omansa. Niin, ja ihmisten uhraamisen pitäisi myös olla kiellettyä.
PoistaRegimenttioppi toimii minusta huonommin, jos se kaikesta huolimatta tukee uskonnollista lainsäädäntöä. Meilläkin oli luterilaisen puhdasoppisuuden aikana lainsäädäntö pitkälti perustettu Mooseksen lakiin.
Kiinassa on pärjätty melko pitkään ilman isompaa uskoa Jumalaan tai jumaliin.