keskiviikko 28. toukokuuta 2025

Miksi yhtäläisten oikeuksien välillä voima ratkaisee

Siteeraan nyt Karl Marxia (1818-1883) (ja Friedrich Engelsiä (1820-1895)): "Yhtäläisten oikeuksien välillä ratkaisee voima."

Mitä tämä tarkoittaa?

Sitä, että Marx piti arvoja ja ideologioita, mukaan lukien uskonnot, historiallisesti syntyneinä ilmiöinä, joiden olemuksen määräsi pitkälti taloudellinen perusta, ja hänen mielestään ne ovat erilaisia eri aikoina ja eri kultuureissa ja yhteiskunnissa.

Marx ei täten uskonut minkäänlaisen objektiivisen eettisen järjestelmän mahdollisuuteen. Siksi hän pyrki mahdollisimman pitkälle olemaan ei-moralisti. Mutta siitä huolimatta hän kykeni selvästi kokemaan moraalista suuttumusta, mikä on jossain määrin ristiriidassa edellä sanotun kanssa. Ilman tätä moraalista suuttumusta Marx ja Engels eivät olisi koskaan luoneet marxilaisen sosialismin ideologiaa.

Marx siis uskoi, ettei oikeus ole pelkästään työläisten puolella vaan että se on myös kapitalistien puolella. Ja näiden yhteiskunnan erilaisten ryhmien oikeuskäsitysten välillä voima ratkaisee sen, kumpi on yhteiskunnassa voimassa.

3 kommenttia:

  1. Kaikki valta perustuu viime kädessä fyysiseen voimaan ja kykyyn käytellä sitä, eli koersiiviseen valtaresurssiin.
    Sen lisäksi on tottelemisesta taloudellisesti palkitseva utilitaarinen valtaresurssi ja tottelijasta henkisen yliotteen ottava identitiivinen eli ideologinen valtaresurssi.

    Näistä vaikein käytellä mutta samalla tehokkain on ideologinen, minkä vakuuttavasta tehosta ovat esimerkkejä erilaiset uskonlahkot ja kuolemankultit.

    Silti se ja utilitaarinen resurssi tarvitsevat perälaudakseen koersiivisen valtaresurssin niitä varten, jotka kieltäytyvät alistumasta kulttijohtajan tahtoon eivätkä huoli tarjotuista palkkioista.
    Heidät on pakotettava tottelemaan voimaa käyttäen varoitukseksi muille.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hallitsevan kannattaa periaatteessa jo sosiaalipasifistisista syistä jakaa hieman nannaa laajemmalle joukolle, ettei pääse syntymään vahvaa vastustavaa porukkaa. Siihen päälle sitten mahdollisimman moniin vetoava ideologia. Ja sitten tarvitaan tosiaan vähemmän väkivaltaa järjestelmän ylläpitämiseen.

      Poista
  2. Voisinkin kirjoittaa joskus Marxin vaikutuksen kaksijakoisuudesta.

    VastaaPoista